Το πρόγραμμα

read in english

Η διεύθυνση και οι εκπαιδευτικοί του 2ου ΓΕ.Λ. Ρόδου – Καζουλλείου θεωρούν πως το σχολείο πρέπει να βελτιωθεί χαράζοντας νέες πορείες και μέσα από νέες εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Έτσι το σχέδιο «Το Σχολείο Αλλάζει», αποσκοπεί :

  1. να συνδέσει το πρόγραμμα σπουδών με τις πραγματικές καταστάσεις κι ανάγκες της ζωής.
  2. να εφοδιάσει τους μαθητές με γνώσεις και δεξιότητες, ώστε να έχουν ενεργό συμμετοχή στην κοινωνία.
  3. να ενισχύσει την ευρωπαϊκή ταυτότητα των μαθητών.

Μετά από  σχετική έρευνα επιλέξαμε να συνεργαστούμε με ένα γερμανικό και με ένα ισπανικό σχολείο, τα οποία διαθέτουν βραβεία ποιότητας και εμπειρία σε εξωσχολικά προγράμματα. Πιστεύουμε ότι η συνεργασία μαζί τους θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων μας.

ΣΤΟΧΟΙ

Με το σχέδιο αυτό επιδιώκεται:

  1. Η ενσωμάτωση των τεχνών στο σχολείο και η ανάδειξη των ταλέντων των μαθητών/μαθητριών μας, με παράλληλο στόχο την ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης. Συγκεκριμένα, συμμετέχοντας σε δραστηριότητες περιβαλλοντικής αγωγής σχετικές με το νερό, οι μαθητές/ μαθήτριες θα ασχοληθούν με αντικείμενα που δεν διδάσκονται στο σχολείο και με μεθόδους βιωματικής μάθησης θα έχουν την ευκαιρία να καλλιεργήσουν και να αναδείξουν τα ταλέντα τους.
  2. Η γνωριμία των εκπαιδευτικών του σχολείου μας με ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά συστήματα και πρότυπα διδασκαλίας, ώστε να επικαιροποιήσουν τις γνώσεις τους και να μοιραστούν καινοτόμες ιδέες και πρακτικές μέσα από τη συνεργασία με ευρωπαϊκά σχολεία.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Για την υλοποίηση των παραπάνω στόχων θα πραγματοποιηθούν:

  1. μια κινητικότητα είκοσι μαθητών σε ένα διαπιστευμένο σχολείο της Ισπανίας και
  2. μια κινητικότητα «παρακολούθησης εργασίας» (job shadowing) πέντε εκπαιδευτικών σε ένα διαπιστευμένο σχολείο της Γερμανίας.

ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΣ

Το πρόγραμμα «Το Σχολείο Αλλάζει», πραγματοποιείται ώστε:

  • να ανανεωθεί η εκπαιδευτική διαδικασία, διαφοροποιώντας την παιδαγωγική προσέγγιση και συμβάλλοντας στην ενεργητική συμμετοχή των μαθητών.
  • να δοθούν στους μαθητές/μαθήτριες ευκαιρίες να αναδείξουν τα ταλέντα τους και να εμπλακούν ενεργά στην κοινωνία.

Έτσι, πιστεύουμε ότι το πρόγραμμα θα έχει θετικά αποτελέσματα στο σχολείο, στους εκπαιδευτικούς και στους μαθητές. Οι εκπαιδευτικοί θα αναβαθμίσουν το έργο τους και το σχολείο και θα παρέχουν καλύτερη εκπαίδευση στους μαθητές. Οι μαθητές θα εμπλακούν σε δράσεις και το σχολείο θα ενσωματώσει στη στρατηγική του τις προτάσεις των μαθητών.