4η συνάντηση (13/1/24)

read in English

Η 4η συνάντηση της ομάδας Erasmus έγινε το Σάββατο 13/1/2024, με τη συμμετοχή 35 μαθητριών και μαθητριών και θέμα «Οι Διαδρομές του νερού στην παλιά πόλη της Ρόδου: Δημόσιες Κρήνες«. Η δραστηριότητα πραγματοποιήθηκε εκτός σχολείου και είχε τη μορφή εκπαιδευτικής εξόρμησης, με σκοπό την αναζήτηση, χαρτογράφηση και φωτογράφιση των δημόσιων κρηνών της Παλιάς Πόλης της Ρόδου.

Η φυσική διαμόρφωση του νησιού, οι υψηλές θερμοκρασίες κατά τους θερινούς μήνες και η ανομβρία κατέστησαν την αξία του νερού πολύ υψηλή και την πρόσβαση σ’ αυτό μέγιστο ζητούμενο. Κατά τη διάρκεια της οθωμανικής περιόδου 1522-1912 μ. Χ. κατασκευάστηκαν πολλές κρήνες και συντριβάνια. Σε μαρτυρία περιηγητή στη Ρόδο το 1671 καταγράφονται περισσότερες των 70 κρηνών στη μεσαιωνική πόλη.

Οι κρήνες διακρίνονται σε δημόσιες, με ελεύθερη πρόσβαση των κατοίκων και των ζώων τους, και σε κρήνες καθαρμού ή εξαγνισμού έξω από τεμένη, που εξυπηρετούσαν τη θρησκευτική συνήθεια του καθαρμού των πιστών πριν την τέλεση της προσευχής, το πλύσιμο, δηλαδή, του προσώπου και των άκρων με νερό, πριν την είσοδο στο τέμενος. Οι περισσότερες από αυτές τις κρήνες αποτελούν αντιπροσωπευτικά δείγματα ισλαμικής τέχνης : είναι επιτοίχιες, με μαρμάρινο ανάγλυφο διάκοσμο και επιγραφές σε αραβική γραφή και διαθέτουν γούρνα.

Με αφετηρία την πύλη του Αγίου Ιωάννη (Κόκκινη Πόρτα), η ομάδα μας επισκέφθηκε και κατέγραψε τις παρακάτω κρήνες :

  • Κρήνη της Πύλης του Αγίου Ιωάννη, κατασκευασμένη το Έτος Εγίρας 1234 (1818/9).
  • Κρήνη της οδού Αρχιεπισκόπου Ευθυμίου, μαρμάρινη σαρκοφάγος με το κάλυμμά της, η οποία λειτούργησε ως κρήνη σε δεύτερη χρήση.
  • Κρήνη της οδού Κισθινίου, στην εβραϊκή συνοικία, η λεγόμενη και κρήνη της Alliance Israelite Universelle.
  • Κρήνη της οδού Σιμμίου, στην Εβραϊκή συνοικία, κοντά στην εβραϊκή συναγωγή.
  • Κρήνη της Εβραϊκής Συναγωγής Κάχαλ Καντός Σαλόμ., στην οδό Δοσιάδου.
  • Κρήνη καθαρμού του Τεμένους του Ιμπραήμ Πασά, στην πλατεία Πλάτωνος.
  • Κρήνη καθαρμού του Τεμένους Ρετζέπ Πασά στην πλατεία Δωριέως,
  • Κρήνη καθαρμού του Τεμένους του Αγά, στη συμβολή των οδών Σωκράτους και Αγίου Φανουρίου

«Κι από το νερό πηγάζει το κάθε τι. Το νερό αυτό το προσφέρει η ευεργεσία ενός ταπεινού δούλου του Θεού, του ευεργέτη Χατζή Χασάν του Μεχμέτ», Έτος Εγίρας 1292 (1875) (αφιερωματική επιγραφή στην κρήνη του Τεμένους του Αγά).

Οι διαδρομές συνεχίζονται…